De rest van Chili - Reisverslag uit La Paz, Bolivia van Jan Holland - WaarBenJij.nu De rest van Chili - Reisverslag uit La Paz, Bolivia van Jan Holland - WaarBenJij.nu

De rest van Chili

Door: Jan van Holland

Blijf op de hoogte en volg Jan

12 November 2012 | Bolivia, La Paz

Waar was ik ook al weer gebleven? Oh ja, Valparaiso! Een tikkie gevaarlijk, maar wel een mooie stad! Tenminste, dat zei het Duitse meisje waar ik mee samen reisde vanuit Pichilemu, want natuurlijk had ik weer eens geen idee wat me te wachten stond! Eenmaal aangekomen dacht ik.. Mwoah.. Maar goed, 1e indrukken kloppen niet altijd, dus ik dacht er het beste van. Na de check-in liep ik door de stad en zocht ik naar een strand. Die was niet te vinden, dus besloot ik naar de supermarkt te gaan en wat drinken te halen. Ik liep het hostel in en toen ik langs de woonkamer liep zag ik ineens twee bekende gezichten in mijn ooghoek. Het bleek dat er een stelletje die ik in Iguazu had ontmoet (6 weken geleden) in hetzelfde hostel verbleef. Puur toeval, maar wel erg leuk om weer even bij te kletsen met bekenden! Na een paar biertjes, een douche en een paar schone kleren gingen we uit eten met een Zuid-Afrikaan, een Nieuw-Zeelandse, een Duitse en een Duitser die (bleek een genant gesprek later) op mannen viel. Ik heb weer geen goede beurt gemaakt voor die gemeenschap, maar hoe kon ik het weten. De Zuid-Afrikaan stikte bijna in zijn eten van het lachen, want hij wist het blijkbaar wel! Gelukkig hebben we wel een relaxt diner gehad en eindigden we in een bar met nog wat andere mensen (Engelsman, Franse, Duitse en een Chileen) Daarna weer terig naar het hostel en onder de wol, want de volgende dag kregen we van de ontmoete Chileen een rondleiding door Valparaiso.
Hij nam ons mee naar een vismarkt waar het stikte van pelikanen en ook zeeleeuwen. Cool om ze in het wild te zien! Daarna liet hij ons een beeld zien dat oorspronkelijk van het Paaseiland was! Bijzonder om zo’n beeld in het echt te zien. We eindigden met een street-art tour en daar staat Valparaiso bekend om! We hebben toffe graffiti kunstwerken gezien en het was een leuke tour! Die avond een rustige avond gehad en op maandag heb ik wat dingen geregeld voor mijn vervolg. Ik wilde naar San Pedro de Atacama via La Serena. Ik belandde in La Serena en daar heb ik twee rustige dagen gehad zonder echte hoogtepunten. Ik zocht een hostel voor in San Pedro, maar alles was volgeboekt. Toen heb ik besloten om gelijk door naar Iquique te gaan en San Pedro te laten schieten!
Vanuit La Serena was het 22 uur naar Iquique, dus na een lange busreis kwam ik eindelijk in Iquique aan, checkte ik in, postte ik een facebookbericht en daar kreeg ik vervolgens een reactie op van het Zuid-Afrikaanse/Nieuw-Zeelandse koppel. Bleek dat ze ook in Iquique waren, omdat ze wat probleempjes hadden met hun andere bestemmingen. Dus ik heb ze toen voor de derde keer ontmoet onder het genot van een biertje en een chipje! Wederom gezellig en ik ben benieuwd waar ik ze nog meer ga tegenkomen!
In Iquique verbleef ik in een hostel met uitzicht op de oceaan, dus dat was lang niet gek. Ik ontmoette daar twee Nederlandse dames en die wilden heel graag surfles hebben. Nu ben ik de beroerdste niet en heb ik het ze gegeven. Het was leuk om een paar mensen enthousiast te maken voor deze fantastische sport. Ze vonden het een tikkie spannend, maar na een tijdje ging het steeds beter en kwamen de glimlachen al snel op de gezichten! Daarna zelf nog een paar golfjes gepakt en vervolgens hebben we gechilled op het strand! ’s Avonds eerst de zonsondergang gezien en daarna hebben we ge BBQed en dat was erg lekker! Na een paar biertjes ging ik naar bed. De volgende dag een stranddag gehad, weer een beetje bruiner geworden en ’s avonds een pastaatje gemaakt en gechilled! Na een goed nacht besloot ik mijn laatste dag te gebruiken voor een lekkere surfsessie. Ik huurde een board en ging de oceaan in waar de locals ook lagen.. Dat bleek niet zo’n goed idee, want het bleken aardige nare mensen te zijn! Ze pakten steeds golven voor mijn neus weg, dus dat was niet zo relaxed. Gelukkig wel wat golfjes gepakt op een andere spot, dus het was een lekkere laatste dag Iquique. ’s Avonds een hele kip naar binnen gewerkt en daarna het mandje in, want de dag erna zou ik naar mijn laatste Chileense bestemming gaan, Arica! Nog een surfdorpje, dus ik keek er naar uit. Ik verbleef daar maar 2 nachtjes, omdat ik daarna naar Bolivia wilde gaan. Eenmaal in Arica aangekomen, checkte ik weer in en heb ik eerst heerlijk gechilled. Mijn bed was fantastisch en het stadje zag er leuk uit! Ik heb een heerlijke surfsessie gehad samen met een andere kaaskop, dus dat was wel leuK! Lekkere golven gepakt en 3 uur later moe maar voldaan het water uit gegaan! Thuis wat versnaperingen genomen en daarna ben ik samen met een Australier het centrum in gegaan, want er was een festival aan de gang. Het hele dorp was uitgelopen, inclusief bejaarden en kleine kinderen. Er traden allerlei artiesten, dus dat was wel tof! Wederom erg vaak aangekeken vanwege mijn (al aardig lange) blonde manen en weer met twee dames op de foto gegaan, omdat ze dat zo graag wilden! Ik voel me al een aardige beroemdheid, want na foto’s met een groep kleine kinderen in Pichilemu, een fotosessie met drie bikinidames in Iquique was dit de derde keer! Ik vind het wel grappig!
Niet lang daarna zijn we naar het hostel gegaan en daar nog 1 kleintje gedronken voordat ik mn bedje in dook! De dag erna (op een bergbeklimming na) rustig aan gedaan en voorbereid op een lange nachtelijke busrit richting La Paz Bolivia. Van zeeniveau naar 3800 in een uurtje of 10. Helaas werden het er 15 en kreeg ik behoorlijk last van de hoogtverschillen. Ik zat in een ijskoude bus zonder deken, dus het was een aardige barre tocht. Gelukkig heb ik het overleefd en op wat duizelingen en hoofdpijn na gaat het goed. Onderweg fantastische sterrenhemels gezien, dus dat was dan wel weer mooi!

Vanavond rijd ik naar Uyuni om de zoutvlaktes te bezoeken, maar over die (en de andere belevenissen in La Paz, vertel ik jullie een volgende keer!

Bedankt voor het lezen!

• 12 November 2012 - 22:18

Erik:

Goed verhaal, lekker kort ook! Natje en droogje kom je vaker tegen daar geloof ik ouwe magneet ;)

Kus brother

• 13 November 2012 - 10:43

Stef:

Haaaaa gaaaaaaay ;) je hebt het wel getroffen met onze oosterburen januss. Lekker verhaaltje weer en vette foto's. Die zoutvlakte ziet er echt cool uit op google. Ben ben weer benieuwd naar je volgende avonturen!

X Evert

• 13 November 2012 - 20:34

Pa:

Hé bolle,
    Prachtig verhaal weer en mooie plaatjes. Ik mis wel die foto's van al die lekkere chicas. Ik geloof er geen reet van dat ze met jou op de foto willen. Het zullen wel allemaal van die vette loeders zijn. Eerst zien dan geloven. Het gaat allemaal lekker lees ik en het is best bijzonder dat je zo nu en dan dezelfde mensen tegenkomt. Veel plezier en uuuuh let op je bloeddruk met al dat zout.
    X pa